Hyvä kuohuviini

”Tule pian, maista tähtiä!” hehkutti Dom Perignon kun hän ensimmäistä kertaa maistoi shampanjaa. Harva tietää että kuohuviini voi olla yhtä hyvää. Ja tuolloin myös paljon huokeammalla hinnalla. Alla listaamme kuohuviinin erikoisuuksia ja kuinka kuohuviinit eroavat shampanjasta.

Shampanja on kuohuva viini ja ainoastaan ranskassa Champagnen alueella valmistettuja kuohuvia viinejä saa kutsua shampanjaksi. Muut kuohuviinit valmistetaan samalla tavalla ja voivat jopa olla valmistettu samoista rypäleistä, mutta niiden ei silti katsota kuuluvan samaan luokkaan shampanjan kanssa.

  • Shampanja tehdään usein Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier rypäleistä. Muut kuohuvat tehdään samoista rypäleistä, mutta esimerkiksi Cava tehdään espanjalaisista rypäleistä.
  • Kuohuviini edustaa klassista valmistusmenetelmää, mitä ennen kutsuttiin ”shampanjamenetelmäksi”. Ensin valmistetaan pohjaviini tavalliseen tavaan, sitten viini pullotetaan hiivan lisäaineen kanssa. Näin alkaa fermentaatio pullossa, jolloin juomasta tulee kuohuva.

Kuohuvalla viinillä kuten shampanjalla on siis paljon yhteistä muiden kuohuvien kanssa. Tämä koskee myös makua ja aromia:

  • Kuohuviini säilytetään usein mausteisten omenoiden, kypsien päärynöiden ja vastaleivotun leivän kanssa, mikä tulee ilmi viinisakassa.
  • Myös maussa on merkkejä hedelmistä. Usein on vivahteita omenasta, päärynästä, sitruksista, mansikasta, vaniljasta ja pähkinöistä.

Hyvällä kuohuviinillä on siis paljon yhteistä shampanjan kanssa. Suurin ero on hinnassa!

Vastaa