Viiniä ja grilliruokaa

Heti kun alkukesän aurinko alkaa lämmittämään, otetaan pohjoismaissa grilli esiin ja aloitetaan grillikausi. Tosiasia on, että ensimmäiset grilli-illat sujuvat yleensä palelevien vieraiden kanssa, joten grilliruoka tulisi nauttia hyvän viinin kanssa. Viinin valinta riippuu siitä, mitä lihaa grillataan ja mitä lisukkeita on tarjolla. Alta löydät muutamia vinkkejä viinin valintaan.

Yleinen sääntö on, että viinin tulee harmonisoida ruoan makua. Tällä tarkoitetaan, että viinin tulee korostaa ruoan makua, joten mitä enemmän rasvaa, sitä makeampi viini. Hedelmäinen punaviini sopii hyvin lihan kanssa, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

  • Grilliliha marinoidaan usein viinissä, joten silloin kannattaa panostaa makurikkaisiin viineihin, kuten hedelmäiseen, chileläiseen Carmenèreen.
  • Toinen viini, jota suositellaan grilliruoan kanssa tarjottavaksi, on Shiraz. Se on maukas ja mausteinen. Jos viini tulee Etelä-Afrikasta, siinä on lisäksi savuinen vivahde.
  • Täyteläinen Pinotage on Etelä-Afrikkalainen viini, joka sopii hyvin grillatun lihan kanssa. Tamminen Chardonnay sopii erinomaisesti yhteen grillatun kalan tai kanan kanssa.

Grillatessa maku on eleganssia tärkeämpi, joten myös hedelmäiset viinit sopivat hyvin grillatun ruoan kanssa. Muita ehdotuksia grillatun ruoan kanssa ovat:

  • Mausteinen ja kevyen tuoksuinen Pinot Noir sopii hyvin kevyempien grilliruokien, kuten siipikarjan tai kalan kanssa.
  • Voimakas Chianti sopii tulisten ruokien kanssa, jolloin hiilen, savun ja liekkien yhdistelmä täydentää makuelämykstä.
  • Jokaiselle grilliruoalle löytyy sopiva viini. Tärkeää on luoda harmooninen ruoan ja viinin välinen makuelämys.

Vastaa