Shampanjan oikea säilytys – säilytä shampanja

Nuori ihminen voi olla jännittävä ja mielenkiintoinen, mutta vanhempi on monimutkaisempi ja kokeneempi? Onko näin myös shampanjan kanssa? Shampanjan kanssa säilytys on ehdottomasti etu! Mutta kuinka säilyttää shampanja ja minkä tyylinen shamnpanja sopii säilytettäväksi? Alla löydät vinkit siihen.

Yksi argumentti shampanjan säilyttämiseen on se, että ikääntymisen myötä makuun ja tuoksuun tulee uusia vivahteita kuten hunajaa, hasselpähkinää ja keksiä. Yleinen sääntö on säilyttää vuosikertashampanjaa vähintään 10 vuotta. Erilaiset shampanjat saavuttavat täyteläisyytensä eri pituisissa säilytyksissä, mutta ne tulee aina säilyttää samalla tavalla.

  • Shampanjan tulee olla pitkällään, sillä muuten luonnonkorkki kuivuu ja päästää ilmaa pulloon.
  • Shampanja tulee säilyttää viileässä, pimeässä, tärinättömässä ja kosteassa paikassa.

On totta että shampanja menettää kuplia säilytyksen myötä, mutta tilalle tuleva maku kuittaa tämän. Eri tyyppisten shampanjoiden kohdalla pätee erilaiset säilytyssuositukset.

  • Blanc de blanc-shampanjat ovat täyteläisimpiä ja pitkäikäisimpiä. Nuorina ne ovat kehittymättömiä, joten anna niille 10 vuotta kehittyäkseen.
  • Tunnetuin shampanja säilytykseen on vuosikertashampanja. Sitä pitää säilyttää vähintään 10 vuotta, jotta sen monimutkaiset tuoksut ja maut tulevat esiin.
  • Shampanjatalon préstigecuvées on tehty hienoimmista ja kalleimmista rypäleistä viinitilalla (tavallisesti premier cru tai grand cru). Ne ovat parhaita mitä tehdään ja niitä tulee säilyttää vähintään 15 vuotta.

Jos seuraat yllä olevia ohjeita, olet matkalla poikkeukselliseen shampanjaelämykseen hienompien kuplien kanssa, intensiivisemmän tuoksun ja maun kanssa, sekä pidemmän jälkimaun kanssa.

Vastaa