Valkoviinin säilyvyys

Sanotaan että miehet ovat kuin viini, ne paranevat vanhetessaan. Onko tämä totta, sen voi jokainen tulkita tavallaan. On kuitenkin että viini – toisin kuin muut juomat ja elintarvikkeet – paranee vanhetessaan. Alla listaamme mitkä viinit kannattaa säilyttää ja kuinka ne säilytetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Avattu viinipullo säilyy vain muutaman päivän, mutta avaamaton pullo säilyy vuosikausia. Punaviinien säilyvyys on parempi kuin valkoviinien, mutta löytyy myös valkoviinejä, joiden maku täyttyy vasta säilytyksen jälkeen.

  • Makeiden valkoviinien sokeri edistää säilyvyyttä. Tämän vuoksi makeita valkoviinejä voidaan säilyttää vuosikymmeniä.
  • Hapokkaat viinit, kuten parhaat Riesling-viinit, ovat usein teräviä nuorina, mutta niistä tulee pehmeämpiä ja pyöreämpiä säilytyksen myötä.
  • Yleisesti kannattaa valita viini säilytettäväksi hyvästä vuosikerrasta ja paremmalta viinitilalta tai tuottajalta.

Valkoviinin säilyvyyttä voi myös parantaa säilytyksen avulla. Alla muutama vinkki mitä vaaditaan:

  • Lämpötila tulee pitää 7-10 asteessa. Korkeammassa lämpötilassa viini kehittyy nopeammin ja viileämmässä voi kehittyä pohjasakkaa.
  • Säilytyspaikan tulee olla pimeä ja kosteusasteen 55-70 prosenttia.
  • Mikäli pullossa on luonnonkorkki, tulee pullo säilyttää pitkällään, jotta korkki ei kuivu.

Valkoviinin säilytys onnistuu siis näillä vinkeillä ja suosituksilla. Mikään ei estä sinua säilyttämästä hapokasta Rieslingia ja antamasta sitä kehittyä täyteen makuunsa.

Vastaa