Valkoviinivinkkejä joka viikko – Valkoviinivinkkejä

Valkoviini sopii parhaiten kalan ja äyriäisten kanssa tai jäähdytettynä aperitiivina. Jos olet aloittelija tällä saralla tai etsit vain inspiraatiota arkeen, löydät täältä muutamia vinkkejä.

Nykyään ei ole oikeastaan mitään suuntalinjoja viinikulttuurissa. Kuluttajien mieltymykset vaihtuvat ja olemme avoimia uusille mauille ja yhdistelmille. Valkoviinivinkeissämme löydät viinejä uusilta alueilta, erilaisia rypäleitä, mutta ensin ”back to basics”.

  • Suurin ero puna- ja valkoviinin välillä on se että, kuoret otetaan pois ennen fermentointia valkoviiniä valmistettaessa.
  • Valkoviiniä valmistettaessa tärkeää on säilyttää aromit. Tämä tehdään fermentoimalla viini alemmassa lämpötilassa ja suojaamalla viini hapettumista vastaan.

Yksi alue mitä ei ole tutkittu kovinkaan paljon, vaikka onkin viinintuntijoiden pitämä, on Portugali. Monet valkoviinivinkit Euroopan lounaisnurkasta ovat kotimaisia viljeltyjä rypäleitä, mitkä sopivat täydellisesti paikalliseen maaperään ja ilmastoon.

  • Pohjois-Portugalissa viljellään alvarinhoa, mikä on pohjana kulturelleihin aromaattisiin ja yksinkertaisiin viineihin. Nämä sopivat sekä aperitiiviksi että kalan ja äyriäisten kanssa.
  • Douro alueella tuotetaan monimutkaisia valkoisia yhdistelmiä, mitkä sopivat erinomaisesti kalan ja äyriäisten sekä salaattien kanssa.
  • Dãon alueella valmistetaan vahvoja ja elegantteja valkoviinejä encruzado rypäleestä, kun taas Bairradassa, Beiraksessa tuotetaan valkoviinejä pääasiassa bical ja arinto rypäleistä.

Voidaankin yhteenvetona sanoa että viinisuositukset Portugalista ovat trooppisen hedelmäisiä, raikkaan hapokkuuden ja mineraalisuuden kanssa.

Vastaa