Viini rapujen kanssa

Loppukesän koittaessa illallinen ulkona paperilyhtyjen valossa on tavallinen näky ainakin Ruotsissa. Rapukausi on sesonkiaikaa. Rapujen kanssa tarjotaan usein snapseja ja olutta, mutta aivan yhtä hyvin tarjottavaksi sopii viini. Moni epäröi viinin yhdistämistä rapuihin. Alla vinkkejämme viinivalintaan.

  • Kuten kaikkien suositusten kanssa, viinin tarkoitus on korostaa ruuan makua. Rapujen suolaisuus tekee valinnasta hieman haastavampaa, mutta ei mahdotonta.
  • Rapujen suolaisuus vähentää viinin hapokkuutta ja hedelmäisyyttä, joten punaviini ei sovi rapujen kanssa. Sen sijaan rapujen kanssa nautittavaksi suositellaan todella hapokkaita ja raikkaita viinejä. Jopa makea viini voi toimia hyvin äyriäisten kanssa.
  • Myös raikkaat roseeviinit sopivat rapujen kanssa.

Punaviini ei siis ole vaihtoehto, mutta rapuja voi kyllä nauttia viinin kanssa. Alla näet minkä rypäleiden kanssa ravut sopivat.

  • Kuiva tai puolikuiva hapokas Riesling, omenavivahde sopii hyvin rapujen kanssa.
  • Sauvignon Blancin vihreät maut sopivat hyvin yhteen rapujen kanssa yleensä tarjottavan tillin kanssa.
  • Ranskassa rapujen kanssa nautitaan valkoista Reinin laakson Hermitagea. Tätä makuyhdistelmää pidetään gastronomisena kliimaksina.

Valitessa viiniä ravuille tulee huomioida, että viini on tarpeeksi hapokas, jotta se tasapainottaa rapujen suolaisuutta. Varteenotettava vaihtoehto on myös oma suosikkiviinisi, jota muutenkin tarjoat usein.

Vastaa