Viiniä lampaan kanssa

Lammas on arkiruokaa Välimeren keittiössä. Pohjoismaissa lammasta nautitaan sekä eksoottisissa ruoissa että perinteisenä lammaspaistina. Viini sopii erittäin hyvin lampaan kanssa ja vahvistaa makuelämystä. Alla listaamme asioita, joita kannattaa ottaa huomioon valittaessa viiniä lampaalle.

Myös Lähi-idässä, Kiinassa ja Intiassa valmistetaan lammasta sekä taloudellisista ja uskonnollisista syistä. Lammasta on suosittua, sillä se voidaan yhdistää moneen lisukkeeseen. Neuvommekin valitsemaan viinin lisukkeiden mukaan, mutta valinta ei kuitenkaan riipu täysin siitä.

  • Hapokkaat lisukkeet vaativat hapokkaan viinin.
  • Makeita lisukkeita täydentää hieman makea viini.
  • Ole tarkkana tarjotessasi kitkeriä lisukkeita, sillä kitkerä viini vain vahvistaa kitkeryyttä.
  • Yleisenä sääntönä tanniineista voidaan pitää, että mitä punaisempaa liha on, sitä vahvempi viinin tulee olla.

Yleiset säännöt ruoan ja viinin yhdistämisen suhteen pätevät tässäkin. Jos ne ovat liian epämääräiset, alla muutama vinkki lisää.

  • Maukkaan lammaspadan kanssa sopii parhaiten voimakas viini, kuten espanjalainen Rioja tai italialainen Piemonte.
  • Kreikkalaisen ruuan, kuten mausteisten lammasvartaiden, oliivien ja fetajuuston, kanssa sopivat parhaiten hapokkaat viinit.
  • Tavallinen rypälevalinta lampaalle on Syrah. Makeampien lisukkeiden kanssa sopii australialainen Shiraz, muutoin Reinen laakson Syrah.

Kun valitset viiniä, ota huomioon lampaan kanssa tarjottavat lisukkeet. On tärkeää, että viini tasapainottaa ruoan makua. Lammas voidaan yhdistää niin valko-, puna- kuin roseviinin kanssa!

Vastaa